V PSK ukončili školský rok a ocenili pedagógov i žiakov

18.06.2010 Prešov

Prešov 18. júna (TASR) – V Prešovskom kraji sa dnes slávnostne ukončil školský rok a pri tejto príležitosti Prešovský samosprávny kraj (PSK) druhýkrát ocenil najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl vo ...
V pôsobnosti PSK je 82 stredných škôl, na ktorých pracuje viac ako 4400 zamestnancov a študuje viac ako 37.000 žiakov.
\"Dnešný deň je venovaný špeciálne im, toto popoludnie bolo oslavou vzdelania, pedagógov, ich náročnej práce a budúcnosti našej mládeže, \" vyzdvihol predseda PSK Peter Chudík. Plaketu Jana Ámosa Komenského – učiteľa múdrosti pre región získalo spolu 20 učiteľov z celého kraja. Návrhy na ocenenie, ktorých bolo celkom 54, posielali riaditelia jednotlivých škôl a o ocenení rozhodovali členovia Územnej školskej rady.
O ocenení študentov rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva PSK, ktorá vyberala zo 62 návrhov. Dvadsať študentov je tak v tomto školskom roku ocenených plaketou Lux Mentium – Svetlo poznania. Obe ocenenia majú podľa predsedu PSK súvislosť s regiónom. „Jan Ámos Komenský navštívil a krátko pôsobil aj v meste Prešov. Lux mentium je zase názov diela prešovského rodáka Jána Bayera, takmer zakladateľa evanjelického kolégia, \" priblížil.
Celé odovzdávanie plakiet sa dnes nieslo v duchu prezentácie stredných škôl, preto program na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove zabezpečili práve stredné školy a ich študenti, tentoraz z okresu Svidník. Predstavili sa v ňom spevácky zbor Centráčik i detský folklórny súbor Markovička. Súčasťou slávnosti bola aj módna prehliadka, ktorej autormi sú žiaci Strednej priemyselnej školy odevnej zo Svidníka.
 

Vyberte región